Ünnepi ételek, melyekért hálás lesz a bőröd

Hálaadáskor és karácsonykor számos ízletes étel kerül az asztalra, de szerencsére sok ünnepi kedvenc tartalmazhat jótékony tápanyagokat, melyek jót tesznek a bőrnek. Akár a pulyka- és áfonyaszószban szeretnél dúskálni, vagy ha a sütőtökös pite a gyengéd, számos bőrerősítő ünnepi étel létezik.

Az alfa-hidroxi savaktól a peptideken a vitaminokig és az antioxidánsokig a megfelelő élelmiszerek a test bizonyos részeiben fejtik ki hatásukat, hidratálva és regenerálva a bőrt.

Hámlasztás és hidratálás

A tejsavak, mint például az alfa- és béta-hidroxi sav növelik a test természetes sejtregenerálódását, és idővel ragyogóbbá teszik a bőrt. A tejsav z elhalt hámsejtek lebontásához kellenek, mely teljesen természetes hámlasztó hatást biztosít.

Ha szereted a sütőtökös pitét, akkor nyugodtan egyél meg belőle még egy extra szeletet. A sütőtök ugyanis alfa-hidroxi-savakban, valamint enzimekben és gyulladásgátló antioxidánsokban gazdag. A tejsavban gazdag étrend, vagy a tejsavas napi bőrápolási program segíthet megelőzni a korai öregedést.

Ezenkívül a sütőtök nemcsak a bőr egészségét őrzi, de segíthet a bélrendszer egészségének javításában is. Mivel magas a természetes enzim, az alfa- és béta-karotin tartalma, a sütőtök képes méreganyagok bontására és a szabad gyökök megkötésére az egész szervezetben.

Ha nem szereted a sütőtököt, akkor az áfonya lesz a te gyümölcsöd. Ez az alapanyag a gyulladáscsökkentő fitonutriensek nagyszerű forrása. Ha a szervezetben megszűnik vagy csökken a gyulladás, az közvetlenül javíthatja a bőr megjelenését. Ha az étrended gyulladásgátló anyagokban, például áfonyában gazdag, a bőr egészségesebb és feszesebb.

Ezenkívül az áfonya bőséges C-vitamin tartalommal bír, és nemcsak növeli a szervezet kollagéntermelését, hanem segít megvédeni azt a szabad gyököktől és más mérgektől, amelyek lebonthatják a bőrsejtek rugalmas szerkezeteit.

Vas, cink és egyéb ásványok

A pulyka az évnek ebben a szakaszában az ünnepek egyik főszerepét játssza az USA-ban, de a pulyka az első helyet foglalja el azon a hálaadásnapi étel-listán, amelyek nagyszerű hatással vannak a bőr egészségére. A pulyka ugyanis tele van nyomelemekkel, cinkkel, amely segít a kollagénfehérje előállításában. Ez a fehérje nem csak a bőr egészséges szerkezetének és rugalmasságának megőrzését támogatja, de létfontosságú az egészséges körmök és haj képződéséhez is.

A pulykahús gazdag B-vitaminban, niacinban, amely segíthet a szervezetnek sejtszinten megőrizni a nedvességet. A kollagénhez hasonlóan a niacin fokozza a bőr rugalmasságát, ami viszont segít csökkenteni a ráncok megjelenését, a finom vonalakat és a megereszkedést.

Ilyenkor népszerű élelmiszer a spenót is, mely a saláták nagyszerű összetevője. A spenót fokozza a bőr egészségét, mivel ez a leveles zöld kiváló forrása az A-vitaminnak, az E-vitaminnak, a magnéziumnak, a vasnak, a folsavnak és még sok másnak. A spenót levelében és szárában található antioxidánsok széles választéka segíthet bőrödnek sugárzó fényt adni!

Vitaminok és tápanyagok

Rengeteg féle vitamin létezik, amelyek különféle módon hasznosak a szervezet számára, de az A-vitamin, a C-vitamin és az E-vitamin a legfontosabbak talán a bőr egészsége szempontjából.

Az A-vitamin segíti a bőrt az UV-sugárzás okozta öregedés és foltok elleni küzdelemben. Ha a bőröd megereszkedett és ráncos, a C-vitamin hasznos lehet, mivel fokozza a szervezet természetes elasztin- és kollagéntermelését. Végül, de nem utolsósorban, az E-vitamin hasznos a szabad gyökök elleni küzdelemben, és védelmet nyújt a bőr kollagéntermelő sejtjei számára, ami viszont javítja az arc megjelenését.

 

Az édesburgonya nemcsak  antioxidánsban gazdag, de akár a napi A-vitamin bevitel 200%-át is biztosíthatja. Ha sok időt töltesz a napon, vagy napfoltokat és egyéb, UV-sugárzással kapcsolatos foltokat találsz a bőrödön, ha beiktatod az édesburgonyát az étrendbe, vagy egyszerűen csak egy kicsit többet fogyasztasz belőle az ünnepek alatt, az segíthet beindítani szervezeted természetes UV-védelmét.

Következtetés

Idén, az ünnepekkor, amikor élvezed a pulykahúst vagy egy második adag sütőtökös pitét, biztos lehetsz benne, hogy ezek a finom ételek a testeddel együtt küzdenek az öregedés ellen, és belülről is javítják bőröd egészségét.

A fent említett élelmiszereken kívül jótékony savakat, tápanyagokat, vitaminokat, gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz még a zöldbab, a sárgarépa, a dió, a pekándió és más, az ünnepek során hagyományos élelmiszerekben. Ne foszd meg magad ezektől az ünnepi ételektől, hanem fogyaszd őket mértékkel, és tekints rájuk úgy, mint belülről ható szépségápolási programod részére.