Sokkoló igazság a kollagénitalok fogyasztásáról


Forrás: IMAGE Skincare, 2019. július 25.

Ha próbáltál már pár dolgot, amitől az arcszíned szebb lehet, valószínűleg találkoztál kollagénes étrendkiegészítőkkel – és valószínűleg azon tűnődtél, ez vajon csak egy újabb trend a sok között? A szájon át szedhető kollagén határozottan egyre népszerűbbé válik, és a wellness-guruk és olyan hírességek, mint Jennifer Anniston is táplálékkiegészítőkről áradoznak, amit reggeli turmixukba kevernek.[1] Bár mindkét oldalnak vannak kétségei, a kollagén nagyszerűen kiegészíti a bőrápolási rutint. A tanulmányok kimutatták, hogy a kollagén bevitele elősegítheti a hidratációt, javítja a bőr rugalmasságát és a ráncokat láthatóan csökkenti.[2] Ám még mielőtt elrohannál kollagénes étrendkiegészítőt vásárolni, olvasd el a tudományos információkat, hogy a lehető legjobb választást hozhasd meg.

Először is: mi az a kollagén?

A kollagént a szervezet természetes úton állítja elő. A bőrben a dermiszben található (a felső réteg alatti réteg), és segít létrehozni azt a fibrózus, rostos sejthálózatot, amelyen az új sejtek növekedhetnek.[3] Az idősödéssel együtt azonban a kollagénszintézis jelentősen visszaesik. Amikor ez a hálózat meggyengül, nincs elég kollagén ahhoz, hogy táplálja a bőrt, és az sima és feszes legyen.

Melyik a bőr számára a leghasznosabb típusú kollagén?

Az évek során többféle kollagéntípust sikerült beazonosítani. Mindegyik kollagéntípus saját szereppel bír, és az egészségóvó és szépségápolási termékekben a leggyakrabban az 1-5. típust jelenti. Például az 1-es típusú kollagén fordul elő legnagyobb mennyiségben a testben, és ez a legjobb öregedésgátló.[4]

A különféle típusú kollagének mellett, van egy másik útja is a helyes étrendkiegészítő választásnak. A natív kollagén, amely a teljes kollagén protein, egy nagyon nagy molekula. Túl nagy ahhoz, hogy áthatoljon a bél falán vagy átlépje a sejtek rétegeit. Továbbá az emésztőrendszer is nehezen bontja.

A zselatinban és az étrendkiegészítőkben lévő kollagén: hidrolizált kollagén. Hidrolizált kollagén akkor képződik, amikor a teljes hosszúságú kollagén kisebb kémiai részekre bontódik, a hidrolízisnek nevezett kémiai folyamat útján.[5] Sajnos a zselatin csak részben hidrolizált, tehát csak közepes oldhatósággal rendelkezik – ezért oldható a zselatin csak forró vízben.[6] A legtöbb kollagénes étrendkiegészítő hidrolizált kollagénpeptideket alkalmaz, melyek a zselatinban lévő hidrolizált kollagénnél kisebb méretűek. Ezek a kisebb méretű molekulák könnyebben átjutnak a sejtek gátjain, és ezt oldhatóságuk is mutatja – az ilyen típusú kollagén hideg folyadékokban is oldódik, tökéletes turmixhoz vagy egy tál acai bogyóhoz keverve.

Hogyan hat a kollagén, ha szájon át vesszük be?

Ahhoz hogy megértsük, miért fontos, hogy különböző típusú kollagének léteznek, fontos tudni, hogy mi történik a kollagén lenyelése után. A kollagén lenyelésekor két dolog történhet: a kollagén egy része eljut a vékonybélbe, és felszívódik a véráramba, míg másik részét az emésztőrendszer lebontja, és más fehérjék építőköveiként használja fel.[7]

Az, hogy egy étrendkiegészítőből mennyi kollagént vesz fel a szervezet, a bioelérhetőség értéket jelenti.
A bioelérhetőséget tehát a molekula mérete is befolyásolja.[8] A nagyobb méretű molekulák számára nehézséget jelent a felszívódás.

Mivel a kollagénpeptidek a teljes kollagén molekula darabjai, ezért sokkal kisebbek, és így magasabb a felvehetőségük, mint a natív kollagéné. Ez az oka annak, hogy nem minden kollagénforrás fejt ki látható nyomot a bőrön. A zselatinban vagy a csontlevesben lévő kollagén nem teljesen hidrolizált, és így nem szívódik fel a véráramba.

Ehelyett a kollagént lebontja az emésztőrendszer, és építőkövekként szolgál más testfehérjékhez.

Valójában ezen a téren áll fenn a legtöbb ellentmondás a kollagénes étrendkiegészítőkkel kapcsolatosan – nem minden étrend-kiegészítő használ a hidrolizált kollagén peptideket, amelyek a látható hatáshoz szükségesek.

A legjobb kollagénes étrendkiegészítők, melyeket érdemes kipróbálnod: YANA


Most, hogy az alapokat ismerjük, könnyű átlátni, hogy a YANA Daily Collagen Shots kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy tökéletes társa legyen az aktuális bőrápolási rutinnak. A YANA erős koncentrátum, mely az öregedésgátló hatásért beveti a LUMIPLEX technológiát is.

A „show csillagai” természetesen a hidrolizált kollagénpeptidek, a LUMIPLEX fitoceramidokat, biotint, antioxidáns keveréket és B6 vitamint kínál az öregedésgátló hatás fokozására.

A YANA-ban található kollagén hidrolizáláson esett át, és peptidekre bontott formában érhető el. Ezek a kollagén építőkövei, és nagymértékben felvehetőek a szervezet számára. Képesek átjutni a vékonybél falán és belépni a véráramba. A véráram útján a kollagénpeptidek elérnek a sejtekhez és segítenek lassítani a kollagén veszteséget, ugyanakkor növelik a szervezet saját kollagéntermelő képességét. Végül is, ha a szervezetnek több olyan építőelem áll rendelkezésére, amely a kollagén létrehozásához szükséges, akkor képes többet is előállítani belőle. A YANA jól kombinálható vízzel, összekeverhető a kedvenc smoothie italoddal és szuperkényelmes hordozható palackokban juthatsz hozzá.

[1] https://www.wellandgood.com/good-advice/jennifer-aniston-morning-wellness-fitness-beauty-habits/

[2] https://benthamopen.com/contents/pdf/TONUTRAJ/TONUTRAJ-8-29.pdf

[3] https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881.php

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/

[5] https://www.furtherfood.com/difference-between-collagen-gelatin-collagen-peptides-hydrolyzed-collagen-explained-by-nutritionist/

[6] https://www.peptan.com/about-peptan/what-is-peptan/about-collagen-peptides

[7]http://www.jmnn.org/article.asp?issn=22781870;year=2015;volume=4;issue=1;spage=47;epage=53;aulast=Borumand

[8] http://howmed.net/pharmacology/bioavailability-of-drugs/