A telefon káros a bőr és szervezet számára?

Forrás: Hush&Hush

Rengeteg olyan tényező van, amelyeknek naponta kitesszük magunkat, és amelyek kárt okoznak testünknek és bőrünknek.

Kezdetnek ott vannak az általános tényezők, úgymint a napsugarak, autók, vonatok által kibocsátott káros anyagok, a légszennyezés, melyek mind károsak a bőrre és a testre. De létezik egy újabb tényező, mely még nagyobb károkat okozhat. Ezt kék fény néven ismerheted. Angolul High Energy Visible Light (HEV), azaz nagy energiájú látható fény. Ez a rövid hullámhosszú fény a látható fény spektrumának kék végén található. Okostelefonok, számítógépek képernyőjéről, a mennyezeti és a beltéri világításból, valamint a televíziókból érkezik. Sokan nem tudják, de a Nap is bocsát ki ilyen sugárzást, szóval technikailag minden oldalról bombázva van a szervezetünk.

A kék fény egyik legismertebb negatív aspektusa a lehetséges szemkárosodás, elsősorban szürke hályog és glaukóma formájában. A Toledoi Egyetem kutatói szerint a kék fény az ún. retina nevű molekulának ütközve reakciót indít be, mely mérgező a retinára nézve.

De a szemet nem csak a kék kény bántja. A Journal of Investigative Dermatology lapban megjelent tanulmány szerint a látható fény azonnali változásokat eredményezhet a bőrpigmentekben, ami hosszú távon pigmentációhoz vezet, nevezetesen makacs melazma formájában jelenhet meg. Más tanulmányok a bőr látható változásait, például a bőrpírt, illetve a láthatatlan változásokat, például a szabad gyökök termelését vizsgálták, amelyek felgyorsíthatják a test öregedését és beindíthatják a kollagén és az elasztin bontását. Az olyan védő antioxidánsokat és összetevőket tartalmazó növények, mint pl. Polypodium leucotomos édesgyökerű páfrányféle szépségipari alkalmazása nagy lendületet kapott a kék fény okozta károk tanulmányozása miatt.

Mivel állandó szoros kapcsolatot alakítottunk ki készülékeinkkel, egyre gyakoribbá válik, hogy a kék fény hatásai láthatóvá válnak a bőr felszínén (bár maga a fény nem látható). Egyértelmű, hogy a telefonokkal és számítógépekkel töltött idő, valamint a tévénézés minden eddiginél magasabb kékfény-expozíciót eredményez. A napsugarak és a HEV fényt kibocsátó készülékek még nagyobb károk kockázatát jelentik számunkra.

És ha ez nem lenne elég, a kék fény állítólag az egészséges cirkadián ritmust, az alvás-ébrenlét ciklust is megzavarja. Bár a kék fény segíthet a normális alvási szokások szabályozásában, a túlzott mértékű expozíció megváltoztatja testünkben a melatonin természetes szintjét. Ha alacsony a melatoninszint, nehéz az elalvás. Megjegyezzük, hogy ha este nem tudsz kikapcsolni és elaludni, akkor javasoljuk a Hush & Hush MindYourMind melatoninmentes táplálék-kiegészítőt, amely megteremti a belső béke és a pihentető alvás körülményeit.

Bár a szakértők megosztottak abban, hogy mennyi eszköz által generált kék fény expozíció kell ahhoz, hogy a negatív hatások a bőrön és a testen láthatóvá váljanak, illetve milyen expozíció gyakoriság mellett jelennek meg, de az biztos, hogy a legjobb, ha az óvatosság mellett döntünk és minél jobban védjük magunkat. A fényvédelem nem alku tárgya, hiszen nagyon fontos, hogy a bőr védve legyen kívülről és belülről is. Egészítsd ki öregedésgátló arzenálodat ezekkel a termékekkel, amelyek jót tesznek a testnek és védenek a kék fény károsodásai ellen.