A proteinpor tényleg árthat a bőrnek?

Forrás: Hush&Hush

Egy tökéletes világban az elfogyasztott táplálék csak pozitív hatást gyakorol a bőrre. Ám a világ távolról sem tökéletes, és a bőr-emésztés kapcsolata sokkal szorosabb, mintsem gondolnánk.

Egyszerűen megfogalmazva: előfordulhat, hogy az elfogyasztott ételek a felelősek azért, hogy a bőröd nem tökéletes. Értjük itt ezalatt a bőrpírt, a pattanásokat, a száraz bőrt vagy akár az ekcémát. De melyik étel a ludas? Biztosan hallottál már a gyulladást okozó élelmiszerekről – pl. tejtermékek vagy magvak -, melyek negatív mellékhatásokat válthatnak ki. De mi van akkor, ha az étel, amit megeszel, állítólag egészséges, mint például egyes fehérjeporok? Nem szeretnénk károgó varjúként rossz hírekkel szolgálni, de sajnos, ha a por tele van pórusokat eltömő tejsavófehérjével, az többet árt, mint használ.

Dr. Joel Schlessinger bőrgyógyász szerint: „Vannak olyan összetevők az ilyen termékekben, melyeket nem tüntetnek fel a címkén, és egyfajta szteroidként viselkednek. Ezek és egyéb tesztoszteron-stimuláló anyagok okozhatnak pattanásokat. A tejsavó, ami a fehérjeporok egyik leggyakrabban használt összetevője, jó eséllyel vált ki pattanásokat. Néhány tanulmány bizonyítékkal szolgált arra, hogy összefüggés áll fenn a tejsavófehérje és a pattanások között. Különösen abban az esetben vált ez nyilvánvalóvá, amikor az összetevőt olyan tizenéves sportolók esetében értékelték, akik tejsavó alapú fehérjét fogyasztottak. Bár még nem tisztázódott, pontosan miért is okoz pattanásokat a tejsavó, és más fehérjék miért nem, egyesek azt állítják, hogy az ok egyszerűen annyi, hogy a tejsavó tejszármazék. „A tejsavófehérjében található, tehenekből származó hormonok aktívan stimulálják a faggyúmirigyeket, amelyek aztán pattanások kialakulását okozzák.  Ugyanez történik azokkal, akik jelentős mennyiségű tejterméket fogyasztanak, vagy sajtot és/vagy joghurtot esznek ”- mondja Dr. Schelssinger.

A tejsavó-alapú fehérje helyett érdemes inkább bőrbarát opciót választani, mint például a szerves tök- és borsófehérjék, amelyek mind megtalálhatók a PlantYourDay-ben.

Noha a tejsavófehérje az, amiről most éppen beszélünk, nem ez az egyetlen ismert élelmiszer, amely ilyen jellegű bőrproblémákat okoz. Ha azt észleled, hogy a bőröd bizonyos ételek esetében rosszul reagál, próbáld meg azokat beazonosítani és kerülni őket.