A KEZDŐK ÚTMUTATÓJA A RETINOLOS KÉSZÍTMÉNYEKHEZ

Mennyire szeretjük a retinolt? Vegyük számba. A retinol olyan szupersztár hatóanyag, ami több hatást fejt ki. Használható a pattanások megjelenésének minimalizálására és az idősödés látható jeleinek csökkentésére. Emiatt egyre több drogériai krémben, valamint minden bőrgyógyász listájának élén is találkozhatsz vele.

De előfordulhat, hogy számodra a retinol félelmetes összetevő, mert vannak olyan mellékhatásai, mint például az irritáció. De sok drogériai készítményben a retinol jóval gyengébb, mint a vényköteles termékekben. Nézzük meg közelebbről, hogyan hat a retinol.

Mi az a retinol pontosan és milyen hatásai vannak?

A retinol az A-vitamin származéka és a retinoidok családjába tartozik. Visszaállítja a feszességet a kollagénhiányos bőrben, beleértve a napsugárzásnak kitett bőrt is. [1] A kollagén a legelterjedtebb fehérje a testben, és feladata a bőr feszesen és rugalmasan tartása. Ahogy öregszünk, természetes folyamatok révén bontódik, ami miatt a bőr meglazul és megráncosodik.[2],[3]

A retinol a foltok megjelenésének leküzdésében is segíthet, mivel elősegíti a sejtek cserélődését (a sejtek gyorsabban és hatékonyabban termelődnek, így hatékonyan megakadályozza, hogy a pórusokban a sejtek felhalmozódjanak és eltömődjenek). [4] Alapvetően tehát a retinol segít megelőzni a pórusok eltömődését.

De ha az öregedés és a pattanások megjelenésének minimalizálása nem lenne elegendő, a retinol más hatással is bír: rendszeres használatával csökkentheted az UV fény és a heges pattanások miatt kialakult hiperpigmentációt is. Hozzájárul a melanin mennyiségének csökkentéséhez a bőrben (a melanin olyan bőrpigment, amely a szem és a haj színéért is felelős). [5]

A retinol mellékhatásai

A vényköteles retinolkészítmények erősen irritálhatnak, főleg az érzékenyt bőrt, illetve abban az esetben, ha valaki még sosem használt retinolt korábban. A retinolhoz társuló gyakori problémák a hámlás, bőrpír, irritáció és szárazság. [6] Bizonyos esetekben ezek a problémák elég súlyossá válnak ahhoz, hogy valaki abbahagyja a retinol használatát. De azt biztosan sejted, hogy ha megtalálod annak módját, miképpen tudod folytatni a retinol használatát, akkor képes lehetsz kihasználni minden előnyét.

Pozitívum, hogy a retinol miatti irritáció általában a használat első 1-2 hetében tetőzik. [7] Utána az irritáció természetes úton megszűnik, mert a bőr hozzászokik. Ne aggódjon, hogy a retinolhoz való hozzászokás csökkenti annak hatékonyságát – kezelésként akkor is hatásos marad, ha az irritáció már magától megszűnt.

Így használd a retinolt

A retinolos készítményt éjszakára vidd fel. Reggel mosd le az arcodat, és után mindig használj széles spektrumú UV védelmet nyújtó krémet. Így meg tudod előzni a további nemkívánatos mellékhatásokat és irritációt.[8]

Ügyelj rá, hogy a retinolt mindig gondosan megtisztított bőrön használd. Ha új vagy a retinol használatában, akkor kezdd enyhébb készítménnyel, amely 0,25% vagy 0,5% retinol tartalmú, mielőtt áttérnél az 1% erősségű termékre. Ha az erősséget fokozatosan növeled, akkor segítesz a bőrödnek, hogy könnyebben hozzászokjon a retinolhoz.

Ageless Total Overnight Retinol Masque

Ez a maszk nagyszerű opciója annak, hogy bevezesd a retinolt a bőrápolásodba. Figyelemre méltó termék, amely a szupersztár retinol mellett más anyagokat is tartalmaz, például a tengeri kollagén mikroszférákat, amelyek folyamatosan hidratálják a bőrt.

Éjszakára a megtisztított bőrre vastagon vidd fel a pakolást, lefekvés előtt. Reggel langyos vízzel mosd le. Használd heti 2-3 alkalommal, és meglátod, miként fog változni a bőröd a rendszeres használat mellett.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574737

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921758/

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574737/

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574737/

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/

 

Az eredeti cikk szerzője: Jennifer Kogon