A fényvédelem fontossága – az ajkaidon

Ha bőrápolásról beszélünk, biztos, hogy valami mindig kimarad. Az első, ami eszünkbe jut, az a nyakunk, hiszen sokkal kevesebb figyelmet szentelünk ennek a területnek, mint az arcnak. De az ajkaink ugyanígy járnak. Ha végiggondolod: jó eséllyel használsz krémeket, szérumokat, éjszakai pakolást az arcodon. De mi van az ajkakkal? Sőt, ha tudatos a bőrápolásod, fényvédőt is felviszel az arcodra minden nap, használsz a testedre is fényvédős terméket, de vajon az ajkaidon is? Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy az ajkak érzékeny bőrét is védeni kell a Nap károsító sugaraitól. Szerencsére, a problémát könnyű kiküszöbölni. Csak a megfelelő ajakápolóra és kitartásra lesz szükséged.

Az ajkak és a napkárosodás

Az ajak bőre nagyon vékony, sokkal vékonyabb, mint az arcon, és egészen alacsony a melanin tartalma. Napon tartózkodás után megnövekszik a melanin termelése, a bőr védelme érdekében.

Az ajkakat igen gyakran éri napfény, de bizony fényvédelmet nem igen kapnak. Még ha naponta használsz is ajakápolót, nem biztos, hogy az fényvédőt is tartalmaz. Ajkaid ugyanúgy leéghetnek, mint bármely más bőrfelület, és nem gyógyuló pikkelyes foltok alakulhatnak ki, melyek neve aktinikus keratózisnak. [1] Kezelés nélkül akár gondot is okozhatnak. Az ajkaknál is fennáll a melanóma megjelenésének kockázata. [2]

A jó hír az, hogy odafigyeléssel könnyű megelőzni. Ijesztőnek hangzik, de nem pánikolj. Egyszerűen megelőzheted azzal, hogy fényvédős ajakápolót használsz.

Így válaszd ki a megfelelő ajakápolót

Fontos, hogy az ajakápoló fényvédő faktora (SPF) legalább 15-ös legyen, és sok hidratáló hatóanyagot tartalmazzon. Ezek segítségével az ajkaid hidratáltak, feltöltöttek lesznek, és biztosítod a megfelelő védelmet is. A humektáns és a bőrpuhító szerek az a két legfőbb összetevő, melyek alapvetően fontosak egy ajakbalzsamban. Segítenek a nedvességtartalom megtartásában, hogy az ajkak hidratáltak maradjanak (és feltöltik az ajkak vonalát, hogy ajkak kontúrosabb, határozottabb és teltebb megjelenést kapjanak). A puhító szerek, például vazelin vagy shea vaj nélkül ez a nedvességtartalom egyszerűen elpárologna. Kerüld az olyan anyagokat, mint a kámfor és a mentol, mert ezek szárítanak. Az ajakfény vonzza az UV sugarakat, ezért csak óvatosan használd (vagy inkább este, ha randira mész).

PREVENTION+ Daily Defense Lip Enhancer

Bemutatjuk a legújabb barátodat! Az Image Skincare PREVENTION + Daily Defence Lip Enhancer ajakápoló mindennapjaid elengedhetetlen kelléke lesz. Használd gyakran, hogy az ajkaidat megóvd a Nap ultraibolya sugarai ellen. Ez a termék széles spektrumú védelmet nyújt, azaz az UVA és az UVB sugarak ellen is véd. A megduzzadó tengeri mikroszférák hozzájárulnak az ajak teltségéhez [3], míg a polipeptid-komplex csökkentheti a finom vonalak megjelenését az ajakkontúron. A balzsam fő fényvédő összetevője a cink-oxid. Az ilyen ásványi fényvédők, mint ez az ajakbalzsam, sok pozitív hatással bírnak, többek között azonnali védelmet nyújtanak, biztonságosak az érzékeny bőrtípusok számára és hosszabb ideig is tartósak maradnak a direkt UV-fényben. Használd legalább kétóránként, hogy az ajkak védelme teljes legyen.

 

 

[1] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/actinic-keratosis/symptoms-causes/syc-20354969

 

[2] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/melanoma/symptoms-causes/syc-20374884

 

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2923945/

 

[4] https://www.researchgate.net/publication/264182749_A_Study_on_the_Skin_Anti-wrinkle_Effect_of_Novel_Palmitoyl_Tripeptide