A citromfélék segítenek stressz esetén? A tudósok szerint igen.

Forrás: Hush&Hush

Napjainkban a stressz-szint folyamatosan magas. Igen, az új koronavírus is hozzájárul ehhez, de a legtöbben enélkül is elég stresszel kell, hogy megbirkózzanak.

Az emberek évszázadok óta alkalmazzák a holisztikus megközelítést a stressz kezelésében, és ma sincs ez másként. A fejlett technológia által sokféle stresszcsökkentő alkalmazás, kezelés, termék érhető el, de sokan vannak, akik a kipróbált megoldásokban hisznek.

Az egyik ilyen a juzu (vagy japáncitrom) alkalmazása a stressz csökkentésére és oldására. Ez a vitaminban gazdag citrusféle, mely hasonló a mandarinhoz, magas antioxidáns tartalommal bír, emellett rákellenes és gyulladáscsökkentő hatású. A nyugodt állapot eléréséhez jól használható a gyümölcsből készített sárga olaj, méghozzá az aromaterápiában. Vizsgálatok szerint maga a citrusgyümölcs is nyugtat.

Egy japán tanulmány keretében a résztvevők a gyümölcsöt 10 percen át szagolgatták. Azonnal javult a hangulatuk, csökkent a szorongás, a méreg, a depresszió, a fáradtság és a zavarodottság mértéke.