A bőr kipirosodásának és irritálódásának leggyakoribb okai (és hogyan szüntesd meg a lehető leggyorsabban)

 

Sokak számára az egyik legzavaróbb probléma az arc kipirosodása és irritálódása. Leginkább az érzékeny bőrűek kínlódnak vele, de bárkinél kialakulhat. Ha nincs is olyan bőrproblémád, mint pl. a psoriasis és az ekcéma, de időnként bőrpír és kellemetlen bőrérzet alakul ki nálad, akkor jó eséllyel érzékenyíted a bőrödet, anélkül, hogy tudnál róla. Szerencsére számos megoldás áll rendelkezésre a sokféle ok kezelésére.

Az ok: túlzott napozás

A túl sok nap irritálhatja a bőrt, főleg ha nem használsz megfelelő védelmet. Nem elég, hogy leégsz, ha nem használsz napvédő krémet, és nem ismétled a használatát két óránként, de a bőröd mélyebb rétegeiben is károsodás jelentkezhet. Súlyos napégéskor hólyagok jelenhetnek meg. A napégés okozta bőrpír akár több napig is megmaradhat, amíg a bőr elkezd hámlani. Fájdalommal és viszketéssel járhat együtt. Mondani sem kell, hogy a túlzott napozás hatására fellépő bőrpír és irritáció rendkívül kényelmetlen és bosszantó.

A megoldás: a hidegvizes fürdő vagy zuhany segít csillapítani a napégés által okozott fájdalmat és viszketést. Az irritáció nyugtatására a fürdővízbe dobj pár kanálnyi szódabikarbónát. A zabpehelyliszt is segítségül jöhet, ha az irritációt szeretnéd csillapítani és támogatni a bőrt a nedvesség megtartásában. Az aloe vera hatása közismert: harcol túlzásba vitt napozás hatására fellépő pirosság és irritáció ellen. A legjobb, ha közvetlenül a növényből nyered ki a gélt, de természetesen be lehet szerezni aloe krémeket, és a pírral megkapott részeket bekenheted vele.

Ne feledkezz meg az ásványi fényvédős, széles spektrumban védő fényvédőkről, használd ezeket gyakran – már a felépülés alatt is, és azért is, hogy soha többé ne égj le. Az Image Skincare PREVENTION+ Daily Tinted Moisturizer SPF 30 fényvédős hidratálója nem csak véd az UVA/UVB sugarak ellen, hanem hidratál is. A kulcs a megelőzés!

Az ok: túlzott hámlasztás / durva hatóanyagok

Van, hogy túlzásba esünk és túlkezeljük a bőrünket. Hiszen az eredmény annyira csábító: küzdesz valamilyen bőrproblémával, és szeretnél a lehető leghamarabb megszabadulni tőle. Ezért sokféle és erős hatóanyagot használsz, vagy túl sokat radírozod a bőrödet. Például: ha gyakran jönnek elő pattanások, lehet, hogy használsz benzoil-peroxidot és mellé még hámlasztasz is, hogy megszabadulj tőlük. Sajnos ez a két erős megoldás önmagában is ütős, együtt pedig „sokkolóak” lehetnek és érzékenyítik a bőrt, irritációt is okozhatnak. A túlzásba vitt hámlasztás egy másik rossz szokás. Egyszerű kísértésbe esni, minden nap fizikai vagy kémiai radírt használni a pattanások vagy az egyenetlen bőrtónus kezelésére. Könnyű átesni a ló másik oldalára. Ha naponta, vagy naponta többször hámlaszt valaki, az is érzékenyíti a bőrt, komoly irritációt és bőrpírt okozhat.

A megoldás: az első lépés az, hogy abba kell hagyni az erős hatóanyagok felvitelét és minimalizálni kell a hámlasztások gyakoriságát. A durva hatóanyagok használatát egyszerűen függeszd fel, és hámlasztani sem kell minden nap. A legjobb a heti két-három hámlasztás, vagy ha érzékeny a bőröd, még ritkábban is elég. Ha nagyon kipirosodsz, irritálódsz, akár egy ideig abba is hagyhatod a hámlasztásokat.

Második lépésként nyugtasd az irritált bőrt, például kolloidos zabliszttel. Segít minimalizálni a bőrpírt és nyugtat. Az irritációt és a gyulladást a mézes maszk is kezeli. Az Image Skincare ORMEDIC Balancing Facial Cleanser lemosóját naponta használhatod lemosásra és a nedvesség visszatáplálálásra, így nem kell teljesen felhagynod a bőrápolással. Ez a lemosó messzemenően helyreállítja a bőr lágyságát és az egyensúlyát a bio aloe vera és más nyugtató növényi kivonatok révén.

Az ok: vízhiány/kiszáradás

A száraz bőr egész évben előfordulhat, de különösen gyakori a téli hónapokban, amikor fűtőtestek révén mesterséges hőnek vagyunk kitéve. A száraz bőr hajlamosabb az irritációra. A nedvességhiány miatt viszket és kényelmetlen az érzés.

A megoldás: rendszeresen hidratálj erős krémmel, különösen zuhanyozás után. Amíg a bőröd még nedves, egy jó hidratáló felvitele segít a még a bőrön lévő nedvesség bőrbe zárásában. Így ráerősítesz a hidratáló hatására. Olyan összetevőket keress a termékben, mint a glicerin, nátrium-hialuronát, hialuronsav, ceramidok, alfa-hidroxi-savak, sheavaj, kakaóvaj, kókuszolaj, E- és C-vitamin, valamint a zöld tea kivonat. Ezek nedvesítőszerek, bőrpuhító szerek és antioxidánsok, amelyek együtt alaposan hidratálnak.

Az Image Skincare VITAL C Hydrating Anti-Aging Serum terméke életmentő. Nagy dózisban tartalmaz hatékony C-vitamint a ráncok megjelenésének minimalizálására (a száraz bőr hajlamosabb ráncosabbá válni, mint a zsíros vagy kombinált bőr, mivel vízhiányos). Ez a szérum hialuronsavat, zöld tea kivonatot és algák kivonatát is tartalmazza, valamint egy polipeptid komplexet, amely hidratálja a bőrt és védi az öregedés látható jeleivel szemben.

Az ORMEDIC Balancing Bio-Peptide Cream nagyon jó választás a vízhiányos, szomjas bőrnek. Hialuronsavval, növényi vajakkal és bio növényi olajokkal csillapítja a szárazságot. A jojobaolaj, glicerin, aloe vera és zöld tea kivonat a többi növényi hatóanyaggal együtt gyorsan felszívódik a bőrbe, megnyugtatja és revitalizálja azt.

Az ok: túl sok a hatóanyag

Lehet, hogy nagyon trendi a 10 lépéses bőrápolás, de nem feltétlenül van rá a bőrödnek szüksége. A többféle szérum használata, a pattanások savakkal történő kezelése egyszerre drasztikusan érzékenyítheti a bőrt.  Bár úgy gondolhatod, hogy helyesen kezeled a bőrödet, a „túl sok a jóból” itt is igaz.

A megoldás: amellett, hogy visszaveszel a sokféle hatóanyagból, fontos számot vetni azzal, hogy mit használsz a legtöbbet. Sok a sav a ráncok és/vagy a pattanások kezelésére? Érdemes lehet ezeket egy időre félrerakni és nyugtatóbb hatóanyagokra váltani, pl. niacinamid, allantoin, kamilla, aloe vera és uborka.

Egy idő után visszatérhetsz az irritáció és bőrpír megjelenése előtti termékekre. Egyesével kezdd el őket ismét használni, hogy meg tudd határozni, melyik termék volt túl erős a számodra, és melyik az, amit biztosan nem fogsz a későbbiekben használni.

Másik szabály: ha teheted, egy ideig ne sminkelj. A sminktermékekben is lehetnek irritáló összetevők, pl. illatanyagok és olajok, amiket nem mindenkinek a bőre tolerál. Végül pedig ha azt gondolod, valami más áll a bőrpír hátterében, fordulj szakemberhez, aki segít a probléma diagnosztizálásában, főleg akkor, ha a nyugtató hatóanyagok sem hoznak megoldást számodra.

Forrás: IMAGE Skincare 2020. március 16.