10 hatásos bőrápoló összetevő, amit mindenképpen ismerned kell

Ha a bőröd ápolásáról van szó, fontos, hogy tájékozott legyél. Ha pontosan tudod, mit használsz a bőrödön, hidd el, hogy sokkal jobban fogod magad érezni. Nem leszel elveszett a milliónyi hatóanyag tengerében, amikor kézbe veszel egy terméket, hogy elolvasd, mit tartalmaz. Összeállítottuk a top 10-es listánkat, melynek tagjait érdemes ismerned ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki az otthoni bőrápolásból. Ebből a bejegyzésből megtudhatod, mire van szüksége a bőrödnek és mivel ápold.

 

Retinol – A retinolt A-vitaminként is ismerheted. Szupersztár a bőrápolásban, mert fokozza a bőr kollagéntermelését és segít lehámlasztani az elhalt bőrsejteket a felszínről. Mindkét hatás segít megelőzni az öregedés látható jeleit, és közben az öregedés már meglévő és észrevehető tüneteit is kezeli.[1] A retinol rendszeres használata segíthet a ráncok csökkentésében.[2] A retinol másik előnye, hogy segít kezelni a pattanásokat, mert szerepet játszik a pórusok tisztán tartásában. Hatására a sejtek könnyebben válnak le a felszínről, ahelyett, hogy felhalmozódnának a szőrtüszőkben és eltömítenék a pórusokat. Retinolt tartalmaznak többek között a következő Image Skincare termékek: AGELESS total overnight retinol masque, IMAGE MD retinol booster, IMAGE MD restoring retinol crème, IMAGE MD restoring overnight retinol masque, AGELESS total repair crème, BODY SPA rejuvenating body lotion, és IMAGE MD restoring youth repair crème.

Niacinamid – Ez az összetevő az utóbbi időben egyre több bőrápolási termékben található meg, annak köszönhetően, hogy hidratál, védi a lipidbarriert és segít minimalizálni a hiperpigmentációt. Niacinamidot találsz az Image Skincare ILUMA intense facial illuminator termékben.

Hialuronsav – A hialuronsav a következő szupersztár összetevő. Hidratál, segít megkötni a nedvességet, köszönhetően annak, hogy súlyának 1000-szeresét képes víz formájában megtartani.[3] Ezáltal tudja feltölteni a finom ráncokat, így azok simulnak. Számos Image Skincare termék tartalmazza, többek között: az AGELESS total pure hyaluronic 6 filler, VITAL C hydrating repair crème, VITAL C hydrating water burst, I MASK hydrating hydrogel sheet mask, VITAL C hydrating eye recover gel, IMAGE MD restoring youth repair crème, I MASK firming transformation mask, ORMEDIC balancing antioxidant serum, és az ORMEDIC balancing biopeptide crème.

C-vitamin – A C-vitamin mindenképpen érdemes, hogy helyet kapjon a bőrápolásodban. Ez az összetevő óriási jelentőségre tett szert, mert meglehetősen ütősen hat az öregedés és a hiperpigmentáció jeleire azáltal, hogy támogatja a kollagénhiányos bőrt, fokozza a bőr ragyogását, valamint javítja az arcbőr általános megjelenését. A C-vitaminra mondhatjuk, hogy mindenki bőrápolásának kötelező eleme kellene, hogy legyen. Számos Image Skincare termék tartalmazza, többek között: VITAL C család tagjai, CLEAR CELL restoring serum, AGELESS total eye lift crème, ILUMA intense brightening crème, IMAGE MD restoring youth repair crème, IMAGE MD restoring youth repair serum, ILUMA intense brightening serum, I MASK purifying probiotic mask, és az ILUMA intense facial illuminator.

Szalicilsav – A szalicilsav egy béta-hidroxisav, mely a pórusokat tartja tisztán. Drogériában is beszerezhető, és hatékonyan élénkíti a sejtek lecserélődését, így a pórusok könnyebbe tisztulnak. A szalicilsav az öregedés jeleit is célozza, mert képes gyorsítani a sejtek megújulását.[4] Megtalálod az Image Skincare CLEAR CELL salicylic gel cleanser, CLEAR CELL salicylic clarifying pads, CLEAR CELL salicylic clarifying tonic, IMAGE MD restoring facial cleanser, és CLEAR CELL medicated acne masque termékében.

Glikolsav – A glikolsav a retinol, a hialuronsav és a C-vitamin, mint szupersztár összetevők táborát erősíti. Képes segíteni a durva bőr textúra és az öregedés látható jelei esetén. A glikolsav, éppúgy, mint a C-vitamin és a retinol, szintén fokozza a kollagéntermelést.[5] Olyan alfa-hidroxisav, amellyel sok kémiai hámlasztó termék kulcsfontosságú összetevőjeként ismerhetsz. A glikolsav segít fellazítani a „ragasztóanyagot”, amely összetartja az elhalt hámsejteket, segítve ezzel leválásukat, hogy a simább és ragyogóbb bőr kerüljön a felszínre.[6] Megtalálhatod az Image Skincare IMAGE MD restoring youth repair crème, IMAGE MD restoring facial cleanser, AGELESS total repair crème, BODY SPA rejuvenating body lotion, CLEAR CELL salicylic clarifying pads, és CLEAR CELL medicated acne masque termékekben.

Peptidek – A peptidek aminosavláncok, a fehérjék építőkövei. A bőrápolásban alkalmazott peptidek elősegítik a kollagénhiányos bőr állapotának javulását, hogy a bőr feszesebb legyen. Minél több kollagén van a bőrben, annál kevésbé valószínű a ráncok és a finom vonalak megjelenése.[7] A kollagén állománya az életkor előrehaladtával csökken, és a környezeti tényezők, például a napkárosodás miatt még több bomlik el belőle. Peptideket tartalmaz az Image Skincare IMAGE MD restoring youth repair serum, AGELESS total anti-aging serum, VITAL C hydrating water burst, AGELESS total eye lift crème, VITAL C hydrating eye recovery gel, BODY SPA rejuvenating body lotion, ILUMA intense brightening eye crème, the MAX facial cleanser, ORMEDIC balancing eye lift gel, I MASK anti-aging hydrogel sheet mask, the MAX neck lift, the MAX crème, the MAX eye crème, ORMEDIC biopeptide crème, IMAGE MD restoring eye gel, IMAGE MD restoring masque, IMAGE MD overnight retinol masque, IMAGE MD restoring retinol crème, és a RONERT MD restoring collagen lip enhancer SPF 15 termék.

Ceramidok – A ceramidok olyan, a bőrben természetesen jelen lévő lipidek, melyek segítenek a bőrt hidratáltan tartani. A hidratáltság pedig kulcsfontosságú a bőr feltöltött és fiatalos megjelenéséhez. A ceramidok alapvető feladata tehát a bőr segítése a nedvesség megtartásában, és ha a bőrödből hiányoznak, az száraznak tűnhet, sőt irritálódhat is.

Kollagén – A testben a leggyakoribb fehérje a kollagén. Ez teszi feszessé a bőrt, és minél feszesebb a bőr, annál kevésbé hajlamos a ráncosodásra. Természetesen a kollagén mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, és ezért fontos olyan termékeket használni, amelyek kollagént tartalmaznak – sőt, akár ihatod is! Ha ez utóbbit is beilleszted a bőrápolásodba, idd naponta, hogy bőröd gazdag legyen kollagénben.[9] Megtalálható az Image Skincare YANA daily collagen shots, AGELESS total overnight retinol masque, RONERT MD restoring collagen lip enhancer SPF 15, AGELESS total overnight retinol masque, VITAL C hydrating eye recovery gel, BODY SPA CELL.U.LIFT body crème, the MAX serum, VITAL C hydrating antioxidant ACE serum, the MAX stem cell crème, IMAGE MD restoring eye recovery gel, IMAGE MD restoring overnight retinol masque, és az IMAGE MD restoring retinol crème termékekben.

Azálsav – Az azálsavat sokszor mellőzik, pedig nagyon sok hasznos hatást kínál a bőr számára. Segíthet csökkenteni az olyan gyakori bőrproblémák, például a hiperpigmentáció megjelenését. [10] Ez az összetevő megtalálható az Image Skincare ILUMA intense brightening serum szérumában.

 

[1] https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/In_Brief_Retinol_helps_reverse_normal_skin_aging

 

[2] https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/412795

 

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/

 

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1535287/

 

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9793513/

 

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017965/

 

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6981886/

 

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6197824/

 

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/

 

[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1712709/